Kuvaus
EPOKSIKORJAUSPAKKAUS
Epoksikorjauspakkaus sisältää:
Ampro epoksi (kirkas, nopea kovete) x 0,375 kg
5 ml pumppu hartsille
5 ml pumppu kovetteelle
Lasikuitunauha 160 g/m² 100 mm x 2 m
Selluloosakuitu 0,4 l x 1 kpl
Mikropallo valkoinen 0,4 l x 1 kpl
Sekoitusastia 500 ml x 2 kpl
Suojakäsineet koko L x 3 pr
Sekoitustikku x 3 kpl
Sivellin 25 mm x 2 kpl
Sivellin 50 mm x 1 kpl
Moneen käyttöön sopiva universaaliepoksihartsi Ampro on helppokäyttöinen epoksihartsi, jota voidaan käyttää sellaisenaan lujitteiden laminointiin, praimerina tai puun pinnoitteena. Kun seokseen lisätään täyteaineita, epoksista saadaan erinomainen liima tai pakkeli. Valitsemalla nopea tai hidas kovettaja, pystytään vaikuttamaan epoksin työskentelyaikaan ja käyttöympäristöön. Ampro on perinteikäs epoksihartsi, josta on kokemusta jo vuosikymmenten ajalta erityisesti puuveneiden valmistuksessa ja korjauksessa, mutta myös lasikuituveneiden korjauksessa. Ampro epoksia voi käyttää mainiosti ohuiden lujitteiden kanssa aina n. 300 g/m2 asti.
Sekoitussuhde: tilavuuden mukaan 5 : 1, painon mukaan 100 : 18
Hyytymisaika (20°C) 150g: 30 min
Työskentelyaika (20°C): 140 min
Epoksin määrä, annostelu
Tarvittavan epoksihartsin määrä on noin 1,5 – 2 x kankaan paino (hukka mukaan lukien). Jos käytetään 200 g/m2 kangasta, hartsia menee palan kostuttamiseen 300 – 400 g/m2. Noudata aina ohjeen mukaista epoksin annostelusuhdetta – kovetetta ei saa panna liikaa eikä liian vähän. Annostelua varten paras työkalu on läpinäkyvään muovipussiin kietaistu tarkka vaaka. Lääkeruiskut ovat mainio tapa mitata pieniä määriä epoksia ja kovetetta (molemmille oma ruisku). Kun olet mitannut astiaan sopivan määrän epoksihartsia ja kovetetta, sekoita huolella – kaavi sekoitustikulla aina astian pohja sekä seinät. Epoksihartsi ei kovetu, jos annostelusuhde on väärä, sekoitus on tehty huonosti tai lämpötila on liian alhainen.
Työskentely
Aina ensimmäiseksi levitetään alle hartsia ja päälle matto. Aloita laminoimalla ensin suurin lasikuidunpala (siis hartsi alle ja kangas päälle). Maton alle ei saa jäädä yhtään ilmaa. Se joko jyrätään pois alumiinisella kovatelalla, ”täppäillään” pensselillä tai vedetään ilmat pois kumilastalla. Työvälineenä pienissä vauriossa käy pensseli. Suuremmat operaatiot, joissa kangasta kuluu yli 1 m2, on parempi tehdä sekä kastelurullalla että pensselillä (ja tietysti lopuksi ilmaustelalla). Seuraavat lasikuitukangaskerrokset voidaan laminoida saman tien, suurimmasta pienempään. Jos kuitenkin joudut työskentelemään alhaalta ylöspäin, on järkevää antaa ensimmäisen kerroksen kovettua ennen seuraavien laminoimista.
Lämpötila
Korjaukset onnistuvat parhaiten lämpimässä – esim. n. +20 °C lämpötilassa. Kun korjauslämpötila on lähellä +15 °C, tulee aina käyttää nopeaa kovetetta. Kun korjauslämpötila laskee alle +15 °C, kovettumisesta ei ole takuuta. Myöskin ilman korkea kosteus saattaa vaikuttaa kovettumiseen negatiivisesti. Ilmankosteuden tulee olla alle 70 %. Kovetteen lisääminen ei auta kovettumista epoksilla, vaan on aina pyrittävä tarkasti ohjeen mukaiseen kovetteen annosteluun. Kun tehdään korjauksia kylmissä olosuhteissa: säilytä epoksihartsi ja kovete lämpimässä (voit esilämmittää niitä esim. +30 °C lämpöön). Järjestä korjauskohteeseen esim. lämpöpuhallin tai koeta tehdä korjaus auringon lämpöä hyödyntäen. Lisälämmityksen pitäisi jatkua myös korjauksen jälkeen kovettumisen ajan. Lämpötilasta puhuttaessa tarkoitetaan aina kohteen lämpötilaa – jos rantakalliolla on +20 °C ja korjauskohteessa on +15 °C, kovettuminen on hidasta. Jos autotallin seinällä on +20 °C ja betonilattialla olevassa veneessä on +15 °C, kovettuminen on myös hidasta.
Työturvallisuus
Ennen kuin alat käsitellä epoksia, muista AINA hyvä ilmanvaihto ja ihosuojaus. Käytä pitkähihaista paitaa ja epoksia kestäviä kertakäyttöisiä käsineitä (esim. nitriilikumi). Kovettumaton epoksihartsi on voimakkaasti ihoa herkistävä. Täysin kovettunut epoksimuovi on terveydelle vaaratonta.
Vaaralausekkeet
Hartsiosa:
H302 – Haitallista nieltynä; H315 – Ärsyttää ihoa; H317 – Voi aiheuttaa allergisen ihoreaktion; H319 – Ärsyttää voimakkaasti silmiä; H351 – Epäillään aiheuttavan syöpää; H373 – Saattaa vahingoittaa elimiä pitkäaikaisessa tai toistuvassa altistumisessa; H411 – Myrkyllistä vesieliöille, pitkäaikaisia haittavaikutuksia
Koveteosa:
H302 – Haitallista nieltynä; H311 – Myrkyllistä joutuessaan iholle; H314 – Voimakkaasti ihoa syövyttävää ja silmiä vaurioittavaa; H317 – Voi aiheuttaa allergisen ihoreaktion; H336 – Saattaa aiheuttaa uneliaisuutta ja huimausta; H341 – Epäillään aiheuttavan perimävaurioita; H361 – Epäillään heikentävän hedelmällisyyttä; H412 – Haitallista vesieliöille, pitkäaikaisia haittavaikutuksia
Työkalut voi puhdistaa asetonilla, mutta pidä mielessä, että epoksi on todella hyvää liimaa ja tarttuu melkein mihin tahansa – myös työkaluihin. Käytä siis halpoja työkaluja, jotka voi heittää pois.
Lisää tietoa